Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat kosten fretten?

Het houden van fretten kost geld, daar kunnen we kort over zijn. Zeker als fretten ziek worden, kunnen de dierenartskosten (hoog) oplopen. Zo ben ik in één jaar meer geld kwijt geweest aan de dierenarts voor Montu (in zijn eentje) dan aan mijn vier andere frettenmannen bij elkaar.

De dierenarts heeft me aan Montu in 2006 zeker € 410,95 gekost. En daar zit niet eens alle waltham en blikjes A/D (circa € 2 per stuk) bij. Montu mag dan een indrukwekkende medische geschiedenis hebben, hij is inmiddels ook mijn 'gouden fret'. En ik heb het met alle liefde voor hem over (ik krijg zoveel terug van hem), maar het is toch een kostenpost die ik niet over het hoofd kan zien.

In dit kostenoverzicht uit 2006 zal ik me alleen richten op de gemaakte kosten voor vier gezonde fretten. Dit overzicht heb ik aangevuld met hetgeen op het forum werd berekend. De berekeningen op het forum zijn van 2006 en van 2011/2012.

1. Dierenartskosten 
2. Kattenbakvulling 
3. Voeding
4. Huisvesting
5. Overige kosten


Gemaakte kosten (berekend in 2006/2012)

1. Dierenartskosten
Aan dierenartskosten heb ik bij mijn vier mannen geen indrukwekkende kosten gemaakt. Begin januari is het hormoonimplantaat gezet. Dit kostte me € 69,- per fret. In totaal dus € 276.- euro. Ook zijn mijn mannen een keer behandeld tegen oormijt. Een Strongholdbehandeling is ongeveer € 7,50 per fret.

De totale dierenartskosten waren in 2006 voor mij dus € 306,- euro en per fret € 76,50 

Op het forum
De dierenartskosten kunnen een grote kostenpost zijn. Jaarlijkse kosten voor de fret zijn de enting tegen hondenziekte (circa € 30,-) en een behandeling met Stronghold tegen oormijt (circa € 7,50 per behandeling). Eenmalig zijn de castratiekosten voor de fret (circa € 60,- voor een man, € 110,- voor een dame of € 69,- voor een implantaat). Daarnaast zijn er nog de kosten voor mogelijke behandelingen.

De dierenartskosten voor de forummers varieerden van € 7,50 tot € 200,- voor gezonde fretten per fret (dus geen speciale behandelingen anders dan castratie/enting/oormijt) tot € 2040,- voor de behandeling voor drie (!) fretten met gezondheidsproblemen. Eén andere fret kostte de eigenaar € 1570,- om haar medische problemen te behandelen. Alle bedragen zijn per jaar.

2. Kattenbakvulling

In 2006 heb ik enkele maanden bijgehouden hoelang mijn fretten deden met een zak kattenbakkorrels van 25 liter (houtkorrels). Het bleek dat ik met vijf fretten gemiddeld 19,4 dagen met een zak deed. Dat zijn 18,8 zakken per jaar. Als elke zak € 7,25 kost, betekent dat op jaarbasis een kostenpost van € 136,30 euro voor vijf fretten in twee kooien.

Per vier fretten is dat dus € 109,04 en per fret € 27,26 

Op het forum..
Hiervoor wordt ongeveer € 35,- per fret per jaar voor uitgegeven

3. Voeding
Dit is een moeilijke post om uit te rekenen. Dit heb ik namelijk niet constant bijgehouden. Ik bereken dit op basis van zeven weken waarin ik bijgehouden heb wat ik gevoerd heb aan vlees. Hierbij heb ik helaas niet bijgehouden wat de kosten hiervan waren, waardoor ik hier een schatting van zal maken. De goedkoopste week was € 7,-. De duurste week was € 16,50 voor vier fretten. Gemiddeld was ik per week aan voeding € 12,11 kwijt voor vier fretten. Dat is € 3,03 per fret per week.

Op jaarbasis is de voeding voor vier fretten een kostenpost van € 629,72 euro. Dat is per fret € 157,43*
(*dit is gebaseerd op een dieet met vleesvoeding. Als ik dit omreken in brokjes waarbij een fret 40 gram brok per dag eet, komt de kostenpost voor brokvoeding Totally Ferret uit op € 2,10 per week en € 109,50 per jaar) 

Op het forum..
De voeding is na de dierenartskosten vaak een van de grootste, terugkerende kostenpost. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen brokvoeding en Vers-vlees-voeding. Op voeding mag niet bezuinigd worden, want goede voeding is niet alleen een goede basis om de fret 'te laten draaien', maar ook tegelijk een 'medicijn' om gezondheidsproblemen in de toekomst te voorkomen.

Een fret die de juiste voeding krijgt, zal vaak op latere leeftijd minder last van gezondheidsproblemen krijgen. Of beter gezegd: een fret die slechte of onjuiste voeding krijgt, zal sneller (ernstige!)gezondheidsproblemen krijgen. Goede brokvoeding kost op jaarbasis circa € 170,- per fret. Vleesvoeding varieert van € 150,- euro tot € 200,- euro per fret. Deze kosten liggen niet zo ver uit elkaar

4. Huisvesting 
Dit jaar heb met enige regelmaat de huisvesting van mijn mannen aan moeten passen. De precieze kosten hiervoor kan ik wel nagaan als ik al mijn bankafschriften ga uitpluizen, maar ik voel meer voor het maken van een schatting. De kosten voor de verbouwing van de ren schat ik op € 300,-. Dat is per fret dus € 75,- 

Op het forum..
De kosten voor huisvesting voor de fret zijn zeer variabel. Vaak zijn er grote, eenmalige kosten voor de aanschaf van het hok. Een goed, geschikt hok kost vaak al enkele honderden euro's. De kosten die hier aan uitgegeven worden, zijn mede afhankelijk wat voor eisen er gesteld worden en hoeveel fretten er in het hok komen te wonen.

5. Overige kosten

Natuurlijk heb ik nog meer kosten gemaakt voor mijn fretten. Frettensnackjes, hangmatjes, slaapzakken, speelgoedjes en voerbakjes... ze kosten allemaal geld. Echter, dit is niet de hoofdpost geweest van de kosten die ik gemaakt heb. Snackjes geef ik weinig en voor hangmatjes heb ik een leuke deal. Dus ook hier ga ik een schatting doen. Ik schat de overige kosten op € 100,- euro. Per fret wordt dat dan € 25,- 

Op het forum..
Naast bovenstaande kosten zijn er ook nog overige kosten, zoals de kosten voor hangmatjes, speeltjes, tuigjes, carriers e.d. Dit zijn kosten die zeer afhankelijk zijn van wat de eigenaar. Maar ook hiervoor kan al snel € 100,- worden uitgetrokken op jaarbasis.

Totale kosten
Als ik al deze kosten optel, kom ik uit op € 361,19 per fret per jaar. Dat is op jaarbasis bijna 1500 euro voor mijn vier frettenmannen.

Op het forum..
En dan nu de interessantse post: het totaalplaatje. Op jaarbasis varieerden de kosten voor het onderhoud van de fret (gebaseerd op de gebruikers die alles berekend hadden) van € 295,- tot € 551,70 per jaar. Het gemiddelde bedrag wat uitgegeven werd aan een fret op jaarbasis in 2006 is € 406,77.

In 2011/2012 was het gemiddeld bedrag per fret € 479,60. Hierbij zijn de frettenpatientjes die meer dan gemiddelde kosten per jaar maakten, niet meegerekend. Hou er voor je fret dus rekening mee dat de kosten tussen de 450 en 500 euro per maand bedragen. 


Nawoord 

De hierboven berekende kosten zijn gebaseerd op de werkelijke kosten die ik maak voor mijn fretten in mijn situatie. Dat betekent niet dat elke fret zo duur of goedkoop is, maar geeft wel een indicatie van de kosten waar je rekening mee moet houden als je een fret als huisdier hebt en de juiste verzorging wil bieden. Uiteraard kun je de kosten zo laag of hoog mogelijk maken als je zelf wilt. Als je je fret brokken van de Aldi voert en de dierenartsbezoeken niet aflegt, dan zal het bedrag een stuk minder hoog uitvallen. Echter, ik heb deze berekening gemaakt voor mezelf en als indicatie voor mensen die wel goed voor hun fret willen zorgen. En of je dan een kleinere kostenpost hebt aan 'voeding' en grotere aan 'overige kosten', dat is dan niet zo belangrijk.

ps. En nee Belle, ik doe mijn fretten niet weg, zodat we uit eten kunnen! *kijkt streng*
ps2. NEE! Ik denk er ook niet over na!