Overslaan en naar de inhoud gaan

10 dingen die je moet weten

Voor je begint

Een fret als huisdier. Dat klinkt erg leuk. Maar wat is een fret eigenlijk voor dier? Hieronder vind je tien typische frettendingen die je eigenlijk wel moet weten voordat je aan fretten begint. Zo weet je ook met wat voor dier je te maken hebt, want een fret is niet voor iedereen een geschikt huisdier.

Dit betekent dat de fret een van nature tam dier is dat niet in het wild voortkomt. De fret is duizenden jaren geleden gedomesticeerd (= tam gemaakt) om te gebruiken voor de jacht op muizen, ratten en konijnen. Tegenwoordig wordt de fret steeds vaker gehouden als huisdier. Een fret kan heel goed als huisdier gehouden worden, als je tenminste weet wat voor soort dier je in huis houdt. 

Een fret komt niet in het wild voor. De wilde broer van de fret is de bunzing. De bunzing komt nog wel in het wild voor, ook in Nederland. Een ontsnapte of vrijgelaten fret zal het in het wild niet overleven. Laat een fret dus nooit 'vrij'! Omdat de fret een huisdier is, weet hij niet hoe hij voedsel moet vinden en kent ook de gevaren niet, zoals andere roofdieren en het verkeer. 

Een fret is een roofdier. Zijn natuurlijke dieet bestaat uit muizen, ratten, konijnen, kikkers etc. Ook in huis is en blijft de fret een roofdier. Dat betekent dat hij andere knaagdieren en konijnen zal proberen te doden, maar ook de kat en hond achterna kan jagen. Maar dat niet alleen, ook in weglopende en bewegende voeten zal een fret soms instinctief willen happen. Dit kun je niet afleren.

Een fret heeft vlees nodig in zijn dieet. Je kunt je fret prooidieren geven, maar ook een hele goede kwaliteit brokvoer. Als je dit eng vindt of er niet van houdt, dan kun je beter een cavia of konijn houden. Die hebben juist geen vlees nodig (en zijn ook leuk!).

Fretten kunnen flink bijten. Zeker in de puberteit, maar ook fretten die niet opgevoed zijn of stress hebben, zullen niet aarzelen te bijten. Een fret houden, betekent dus ook dat je je fret zult moeten opvoeden. 

Als je een fret niet (goed) opvoed, zal hij meestal blijven bijten. Het is niet moeilijk om een fret goed op te voeden, maar je moet natuurlijk wel weten wat je moet doen en waar het bijtgedrag vandaan komt. Zeker als beginner is het belangrijk om te beginnen met een fret van betrouwbare afkomst. Bijvoorbeeld een goede opvang of fokker.

Fretten kunnen enorm stinken, daar zal ik eerlijk over zijn. Maar er is ook goed nieuws: het zijn vooral de ongecastreerde, mannelijke fretten die behoorlijk sterk ruiken. Als je een fret laat castreren (of een hormoonimplantaat geeft), dan neemt de geur met zeker 80% af. Overigens: vrouwelijke fretten moet je om medische redenen castreren! 

Een gecastreerde fret heeft nog wel een typische lijflucht, daar kun je niet omheen. Maar als je het verblijf en slaapdoekjes van de fret goed schoonhoudt, dan valt dat reuze mee. Een fret wassen werkt averechts, want dan zal hij juist meer huidvet aanmaken en dus sterker ruiken.

Vroeger werd gezegd dat een fret heel sociaal is en je de fret altijd samen moet houden. Dat is niet waar. Een fret kan juist heel goed alleen gehouden worden. Van nature is de fret (bunzing) solitair en leeft dus alleen. 

Je kan een fret wel samen houden, maar liever niet. Alleen als je een goede match vindt, dan kun je fretten samen te houden. De meest natuurlijke samenstelling is een vrouwtje en een mannetje samen. Vaak hebben fretten (onzichtbare) stress van groepsgenoten als de match niet helemaal goed is, want ze zijn territoriaal gericht. Als er te veel fretten in hun territorium leven, kan dit veel stress geven. Sommige fretten hebben hierdoor zoveel stress dat ze (uiteindelijk) door gezondheidsproblemen overlijden.

Een fret is een dier dat zo nieuwsgierig is, zal ze echt alles willen onderzoeken. Ook wat er onder de wortels van de planten zit, of in je glas. 

Om al deze, en nog veel meer redenen, heeft een fret een oppas nodig. Opvoeden helpt niet, want een fret kan niet afgeleerd worden om nieuwsgierig te zijn. Het is dus ook belangrijk om je huis en tuin fretproof in te richten en eventuele huisgenoten in bescherming te nemen (de kat op de kast leggen en de kinderen sloffen geven). 

Een fret is relatief duur in onderhoud. Ze kosten al snel € 500,- per jaar als je ze de juiste verzorging wilt geven. Dit is voor de voeding, maar ook voor de kattenbakkorrels, hangmatjes, voerbakjes en de standaard dierenartskosten, zoals de jaarlijkse inenting. Daarnaast kunnen er ook nog dierenartskosten bij komen als de fret ziek wordt.

De fret kost niet alleen geld, maar ook veel tijd. Ze moeten minimaal twee uur per dagen los kunnen lopen, maar liever langer. Zeker jonge fretten hebben veel energie.

Een fret is niet voor iedereen een geschikt huisdier. Als je houdt van orde en een net huishouden hebt, kan de fret dit behoorlijk verstoren. Ook vereist een fret een specifieke aanpak, luistert niet en kost relatief veel tijd en geld. Heb je dit voor je huisdier over? En niet alleen vandaag, maar de komende acht jaar.

Voor kleine kinderen is de fret zeker niet geschikt. Een fret moet opgevoed worden, kost veel tijd en kan bijten. Alleen als je als ouder graag een fret wilt en samen met je kind een fret wilt houden, kun je een fret aanschaffen samen met je kind. Vanaf een jaar of 14 kunnen kinderen meestal wel voor de fret zorgen, mits de ouders instaan voor de kosten.

Reken er niet op dat de fret 's avonds gezellig op schoot komt liggen (zoals een kat) of aan je voeten ligt (zoals een hond). Zelfs een fret in bed nemen is geen goed idee (tenen hebben ook onder de dekens veel aantrekkingskracht..). Fretten zijn geen knuffeldieren en zeker jonge fretten kunnen niet stilzitten.

Fretten kunnen ook niet afgericht worden zoals een hond. Ze zijn slim genoeg om iets te leren, maar zullen zich niet zomaar iets laten aanleren. Wat dat aangaat zijn ze vergelijkbaar met katten, die doen ook graag hun eigen ding.

Na al deze soms wat deprimerende en ontmoedigende berichten over de fret, zal ik afsluiten met dat als je op een fret valt, het geweldige huisdieren zijn. Ze zijn grappig, nieuwsgierig, actief, alert en nou ja.. gewoon heel leuk!

Als je op zoek bent naar een superleuk, stinkend, tenenbijtend, nieuwsgierig, actief, leuk, bijzonder, speciaal en niet-knuffelig, oost-indisch doof huisdier, dan is de fret zeker wat voor jou!

(en ik hoop dat ik na deze woorden weer binnengelaten wordt door mijn fretten..)